Hoppa till innehåll

Kursanmälan

Anmäl dig till en fallskärmskurs

Kurspriser

Anmälan

Kursanmälan 2024
 • Kursdatum
 • Kurspaket
 • Villkor
 • Personuppgifter
 • Anhörig
 • Betalning

Välj kursdatum

Allmänna Villkor Fallskärmskurs - Stockholms Fallskärmsklubb

Kursdeltagare under 18 år

 • Om den som ska gå en kurs är under 18 år måste en förälder eller förmyndare anmäla den minderårige. Ladda ner medgivande från vårdnadshavare via denna länk. Viktigt att medgivandet tas med till första kurstillfället i originaldokument.
 • Du måste vara minst 15 år för att få gå fallskärmskurs.

Av säkerhetsskäl får man inte väga mer än 100 kg för att få gå fallskärmskurs.

För att hoppa fallskärm måste du kunna simma i minst 200 meter obehindrat.

För att få gå fallskärmskurs får man inte ha diagnosen ADHD eller Aspergers syndrom. För mer information är du välkommen att kontakta elevgruppen på elev@skydive.se

Luxation, ”axel ur led”. Har du haft axeln ur led (som inte är opererad för detta) kan du tyvärr inte gå kursen då det är viktigt att axlarna fungerar felfritt vid fallskärmshoppning för att kunna utlösa och styra fallskärmen.

Personuppgifter

Anhörig

Betalning

Ingen betalningsmetod är vald.

Apply Coupon

Viktig information om anmälan

Dokument att ladda ner och skriva ut:

Läkarintyget är avgörande för att få hoppa. Intyget ska vara oss tillhanda senast 30 dagar efter din anmälan. Om intyget inte godkänts eller kommit in till oss efter 30 dagar förlorar du din plats på kursen.
Om du är mellan 15 och 18 år behöver du dessutom målsmans intyg för att få gå kursen. Blanketten finns att skriva ut i kursinformationen och tas sedan med till första kurstillfället.

Av säkerhetsskäl finns en övre viktgräns (max 100 kg). Upplysningen behövs även för att planera utrustningar samt för beräkning av maxvikt i planet så var ärlig. Anmälan måste ske senast 14 dagar innan kursstart.

Viktig information om anmälan & betalning

Betalning sker via en länk som skickas till din email så snart vi mottagit ett godkänt läkarintyg. Betalningen ska sedan vara oss tillhanda senast 3 dagar efter mottagen betalningslänk.

Anmälan är bindande, men om du väljer att avboka inom 21 dagar efter vi mottagit din anmälan så återbetalas hela avgiften (minus 1 500:- för administrativa avgifter).
Avbokningar efter 21 dagar ger ingen rätt till återbetalning. Under villkor för fallkärmsutbildning kan du läsa mer om avbokning av kursplats.

Kursboken, som ingår i avgiften, kommer att postas ut i ett välkomstpaket till den adress som du anger i anmälningsformuläret, senast 14 dagar efter anmälan.

Du har ett år på dig att avsluta kursen men vid årsskiftet behöver medlemskapet (inklusive försäkringar) förnyas på samma sätt som för certifierade hoppare, då detta löper per kalenderår.

Frågor och svar


Om jag som elev behöver göra omhopp på någon nivå, vad kostar det?
Läs fallskärmskursens villkor eller se sidan priser.
Vad kostar det att köpa egen fallskärmsutrustning?
Om man köper ny utrustning från USA där de flesta tillverkare finns (det finns även tillverkare i tex Frankrike, Sydafrika, Ryssland och Nya Zeeland) kostar den ca 80 000 - 90 000 kr beroende på vad man väljer och vilken kurs USD står i. Det är dock vanligt att man som sin första egna utrustning köper en begagnad från någon annan hoppare och då hamnar man oftast på mellan ca 20 000 - 40 000 kr beroende på ålder, slitage och antal hopp som gjorts med den. All utrustning, ny som gammal besiktigas minst en gång om året av speciella kontrollanter för att man ska veta att den är säker att hoppa med. Uffes Hopp Shop säljer allt en fallskärmshoppare behöver och har även annonser på begagnade utrustningar.
Hur länge är licensen giltig?
Licensen förnyas varje kalenderår, detta gäller även elever. Förnyelse måste göras genom en fallskärmsklubb, men inkluderar medlemskap i Svenska Fallskärmsförbundet med tillhörande försäkring. Priset för att förnya medlemskap i Stockholms fallskärmsklubb och Svenska Fallskärmsförbundet (inklusive försäkring) är för närvarande 3500kr.
Gäller licensen jag får efter genomförd kurs utanför Stockholms Fallskärmsklubb?
Efter kursen får man sitt A-certifikat som är giltigt i hela världen. Licensen gäller i alla klubbar i Sverige och i alla länder som är anslutna till den internationella organisationen FAI (Fédération Aéronautique Internationale) vilket innebär de flesta länder där man utövar fallskärmshoppning.
Vad kostar det att hyra en elevrigg/uthyrningsrigg efter utbildningen i Gryttjom?
Det finns hyr-riggar att hyra för 100 kr per hopp, då ingår höjdmätare i priset. Riggen kan lämnas in packad eller opackad. När du hämtar ut en hyr-rigg som redan är packad är du själv ansvarig för om hoppar den packningen. Elevriggar kan bara hyras om de inte behövs till elever. Elevriggar måste packas av en packare med pack-cert och varje steg måste signeras i pärmen som finns i materialrummet. Vi har ett begränsat antal utrustningar så det är en bra idé att börja leta efter en egen utrustning redan när du närmar dig slutet på din utbildning. Dina instruktörer kan hjälpa dig med tips om vad som är lämpligt för dig och vilka regler som gäller.
Vad kostar det att hoppa fallskärm efter utbildningen i Gryttjom?
Efter utbildningen betalar du samma pris per hopp som övriga medlemmar. Se Priser och info för aktuellt hoppris.
När får jag börja hoppa med andra?
Innan du får börja hoppa med andra hoppare, som t.ex dina kurskamrater, måste du utföra fyra Hoppmästarhopp/HM-hopp. Dessa hopp utförs tillsammans med en Hoppmästare och är till för att lära ut samt checka av färdigheter som är viktiga vid fallskärmshoppning i grupp.
Hur lång tid tar det att bli klar med en kurs?
Tiden det tar att slutföra kursen beror på flera olika faktorer såsom:
 • Antalet hopp som krävs för att klara av varje nivå
 • Tiden eleven har möjlighet att spendera på hoppningen
 • Vädret
Det innebär att tiden det tar att slutföra kursen varierar från person till person. Om vädret tillåter är det möjligt att göra klart alla nivåer dagarna efter teoridelen. Om eleven behöver göra omhopp för att klara en nivå kan det ta längre tid. Under normala omständigheter gör en elev 1-3 hopp per dag. Ju tidigare på säsongen man påbörjar kursen desto mer tid finns att slutföra kursen under samma kalenderår.
Hur går utbildningen till?

I Stockholms Fallskärmsklubb använder vi oss av en kursform som består av 10 hopp i olika nivåer med stegrad svårighetsgrad, där vissa moment i varje hopp måste klaras av innan du går vidare till nästa nivå. Detta är en utbildningsmetod där du hoppar från 4.000 meter och får ca 1 minuts frifall innan det är dags att lösa ut fallskärmen. I frifallet blir du assisterad av en eller två instruktörer (beroende på nivå).

Teoridel:
Dina kursledare lär dig all teoretisk kunskap som behövs inför dina utbildningshopp. Detta sker både genom teoripass i helklass samt praktiska övningar på marken. Teoridelen avslutas med både skriftligt och praktiskt prov. Räkna med att teorin pågår från morgon till sen kväll.

Hoppdel:
Hoppdelen består av 10 st utbildningshopp som utförs blandat med en, två eller ingen instruktör.
Efter 10 godkända hopp får du ett A-certifikat som tillåter dig att hoppa runt om i världen!

Hur tar jag mig till Gryttjom?
Vägbeskrivning till Gryttjom finner du här. När det närmar sig kursstart kommer du att bli inbjuden till en Facebook-grupp där du kan ordna samåkning eller upphämtning med dina kurskamrater och dina kursledare.
Vad behöver jag ta med mig till kursen på gryttjom?
Övernattning ingår i kurspriset, så planera för dygnet runt- vistelse. Exakt info sänds ut till anmälda ca 10 dagar innan kursstart. Där står det vad som är bra att ta med sig. Ombyte, sängkläder mm.
Finns det några medicinska krav för att gå fallskärmskurs?
För att vi ska veta att inga fysiska hinder föreligger måste du genomgå en läkarundersökning (senast innan kursstart) som bekräftar att du är frisk. Detta kan du vanligtvis göra på vårdcentralen hos din husläkare.  Vilka hälsokrav som ställs kan du läsa om på Svenska Fallskärmsförbundets hemsida www.sff.se. Där hittar du blanketten för hälsoundersökningen. Av säkerhetsmässiga skäl har vi en viktbegränsning på 100 kg.
Vad är åldersgränsen för att gå fallskärmskurs?
Du måste vara minst 15 år, om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd. Blanketten som din målsman måste fylla i finns att ladda ner här. Denna tas sedan med till första kurstillfället.