Hoppa till innehåll

Fallskärmshoppning

Fallskärmshoppning är en extremsport som innebär att man hoppar från ett flygplan på hög höjd och använder en fallskärm för att bromsa fallet och landa säkert på marken. Sporten attraherar dem som söker adrenalin och äventyr, och det är en aktivitet som erbjuder både fysisk spänning och psykologisk utmaning.

Historia

Fallskärmshoppningens historia sträcker sig från tidiga militära tillämpningar till att bli en global sport. Redan under andra världskriget förbättrades fallskärmstekniken kraftigt, vilket gav efterkrigstidens civila hoppare tillgång till överlägsen utrustning. Leslie Irvin, som gjorde det första medvetna frifallshoppet 1919, lade grunden för det moderna fallskärmshoppet. 

På 1930-talet började fallskärmshoppning att vinna popularitet som sport, och 1952 erkändes den internationellt som en sådan. Idag är sporten säkrare och mer tillgänglig för allmänheten tack vare teknologiska framsteg som automatiska aktiveringsanordningar, vilka bidragit till ökad säkerhet och intresse.

Att hoppa fallskärm

Fallskärmshoppning erbjuder en blandning av adrenalin och samhörighet, perfekt för äventyrssökare. Denna extremsport innebär ett hopp från tusentals meter upp i luften, där hoppare får uppleva friheten att sväva genom skyn innan de säkert landar med hjälp av en fallskärm. Innan man tar steget ut i tomma intet, krävs dock omfattande förberedelser. Kandidater måste genomgå en kurs som täcker allt från säkerhet och utrustningshantering till nödprocedurer, med möjlighet att börja med ett tandemhopp för att känna på känslan.

Med dagens avancerade utrustning, som inkluderar dubbla fallskärmar och automatiska utlösare, är sporten säkrare än någonsin. Hoppning är inte bara för spänningens skull; den ger även en magnifik utsikt och en möjlighet att utmana sig själv, både fysiskt och mentalt.

Den starka gemenskapen inom fallskärmshoppning växer fram ur delade erfarenheter och det ömsesidiga förtroendet som krävs för sporten. Många blir dragna till sporten för att övervinna rädslor, för skönheten i frifall, eller för att engagera sig i en livsstil som präglas av kamratskap och tillhörighet.

Evenemang och läger förstärker sportens sociala aspekt, där hoppare samlas för att utvecklas tillsammans och dela glädjeämnen. Med hopp från upp till 4000 meter och en hastighet på omkring 200 km/h, är varje hopp en unik erfarenhet. Så, varför inte ta steget och uppleva den ultimata friheten i fallskärmshoppning?

Tandemhopp

Tandemhoppning är en spännande introduktion till fallskärmshoppning som låter nybörjare uppleva adrenalinruschen utan att först behöva genomgå fullständig fallskärmsträning. Utrustad med en erfaren instruktör fastspänd på ryggen, kan man känna säkerheten i att någon med kunskap hanterar hoppet medan man själv kan njuta av den hisnande utsikten och frihetskänslan. 

Tandemhopp är ett fantastiskt sätt att prova på fallskärmshoppning och ofta leder det till en livslång kärlek till sporten. Oavsett om det är för att kryssa av en punkt på bucketlist eller inleda en ny hobby, är tandemhopp en upplevelse som är svår att glömma.

Vad kostar det att hoppa fallskärm?

Pris på ett tandemhopp i Stockholmsområdet kostar mellan 2 500 och 4 000 kr. Licenserade fallskärmshoppare i Sverige hoppar för mellan 200 och 300 kr per hopp, men utomlands kan det vara upp mot 4-500 kr per hopp.

Läs mer om tandemhopp

Allt om hur hoppet går till, vem kan hoppa, väder, presentkort och mer

Läs mer

Boka nu

Är du en äventyrare och spontan? Boka ett hopp på en gång!

Boka tandemhopp

Gå fallskärmskurs

Bli en licenserad fallskärmshoppare

Fallskärmskurs

Presentkort

Att ge bort ett tandemhopp kan också vara spännande

Köp presentkort för tandemhopp