Hoppa till innehåll

DZ Info

Norra europas största hoppfält

I Gryttjom växer hoppglädjen och dina skills i en skön, stor gemenskap. Lär av de bästa coacherna och få nya kompisar både i luften och runt lägerelden.

Vi är ett stort och resursstarkt gäng som driver Sveriges största fallskärmsklubb. Varje år mellan maj-oktober görs över 25.000 hopp (varav 2.000 tandemhopp) och ca 60 nya elever utbildas.

Här går ideellt arbete hand i hand med proffsigt planerad och skött verksamhet. Hit kommer världens bästa hoppare för att sprida kunskap och här kan du utveckla dina förmågor maximalt i en skön gemenskap.

Hela säsongen arrangerar vi läger för alla nivåer, där nybörjare kan bli erfarna och erfarna kan sikta mot stjärnorna. Oavsett vilken klubb eller vilket land du kommer ifrån är du varmt välkommen. Vi lockar med kalottkunskap, friflygning, FS, rookie-läger och en massa kompissnack runt lägerelden.

Blue Skies and Twin Turbines 💙

Priser

Se aktuella priser här »

Incheckning

Ett besök i manifestet med certifikatet, riggen, packjournalen, kontaktuppgifter, stå på vågen med utrustning, pengar på hoppkontot, BAM – du är sedan redo att hoppa i Gryttjom. Så enkelt är det, men några tips på vägen bara. Försök att checka in på morgonen eller kvällen, mitt på dagen kan det bli svårt för manifestorn att hinna ta hand om dig ordentligt.

Vi väger alla hoppare, varje säsong, med full utrustning, så ta med dig riggen och allt annat som du ska hoppa med. Se till att bli ordentligt briefad om hopprutiner i Gryttjom, antingen av hoppledaren eller någon instruktör.

Övernattning

I Gryttjom finns det två sovbaracker:

  • Övre, vars rum hyrs ut till medlemmar.
  • Nedre, där alla har möjlighet att övernatta.

I Nedre finns 16 rum och varje rum har fyra bäddar. I rummen finns sängar och madrasser, så tar du med lakan, kudde och sovsäck klarar du dig fint. Man kan bara reservera plats om man är elev på en kurs eller är gästande coach, domare eller liknande, så det är först till kvarn för alla andra. När du lämnar ditt sovrum se till att den är lite snyggare än när du kom!

Regler

Frågor och svar


Kan jag ha glasögon på mig?
Ja. Vi har gogglar där glasögon får plats under.
Om jag som elev behöver göra omhopp på någon nivå, vad kostar det?
Läs fallskärmskursens villkor eller se sidan priser.
Vad kostar det att köpa egen fallskärmsutrustning?
Om man köper ny utrustning från USA där de flesta tillverkare finns (det finns även tillverkare i tex Frankrike, Sydafrika, Ryssland och Nya Zeeland) kostar den ca 80 000 - 90 000 kr beroende på vad man väljer och vilken kurs USD står i. Det är dock vanligt att man som sin första egna utrustning köper en begagnad från någon annan hoppare och då hamnar man oftast på mellan ca 20 000 - 40 000 kr beroende på ålder, slitage och antal hopp som gjorts med den. All utrustning, ny som gammal besiktigas minst en gång om året av speciella kontrollanter för att man ska veta att den är säker att hoppa med. Uffes Hopp Shop säljer allt en fallskärmshoppare behöver och har även annonser på begagnade utrustningar.
När är det bäst att hoppa?
Omöjligt att säga, en krispigt klar fredag i september när man ser till Stockholm, kan vara lika fantastisk som en strålande varm söndag i augusti eller en halvmolnig tisdag i juni.
Hur länge är licensen giltig?
Licensen förnyas varje kalenderår, detta gäller även elever. Förnyelse måste göras genom en fallskärmsklubb, men inkluderar medlemskap i Svenska Fallskärmsförbundet med tillhörande försäkring. Priset för att förnya medlemskap i Stockholms fallskärmsklubb och Svenska Fallskärmsförbundet (inklusive försäkring) är för närvarande 3500kr.
Gäller licensen jag får efter genomförd kurs utanför Stockholms Fallskärmsklubb?
Efter kursen får man sitt A-certifikat som är giltigt i hela världen. Licensen gäller i alla klubbar i Sverige och i alla länder som är anslutna till den internationella organisationen FAI (Fédération Aéronautique Internationale) vilket innebär de flesta länder där man utövar fallskärmshoppning.
Vad kostar det att hyra en elevrigg/uthyrningsrigg efter utbildningen i Gryttjom?
Det finns hyr-riggar att hyra för 100 kr per hopp, då ingår höjdmätare i priset. Riggen kan lämnas in packad eller opackad. När du hämtar ut en hyr-rigg som redan är packad är du själv ansvarig för om hoppar den packningen. Elevriggar kan bara hyras om de inte behövs till elever. Elevriggar måste packas av en packare med pack-cert och varje steg måste signeras i pärmen som finns i materialrummet. Vi har ett begränsat antal utrustningar så det är en bra idé att börja leta efter en egen utrustning redan när du närmar dig slutet på din utbildning. Dina instruktörer kan hjälpa dig med tips om vad som är lämpligt för dig och vilka regler som gäller.
Vad kostar det att hoppa fallskärm efter utbildningen i Gryttjom?
Efter utbildningen betalar du samma pris per hopp som övriga medlemmar. Se Priser och info för aktuellt hoppris.
När får jag börja hoppa med andra?
Innan du får börja hoppa med andra hoppare, som t.ex dina kurskamrater, måste du utföra fyra Hoppmästarhopp/HM-hopp. Dessa hopp utförs tillsammans med en Hoppmästare och är till för att lära ut samt checka av färdigheter som är viktiga vid fallskärmshoppning i grupp.
Hur lång tid tar det att bli klar med en kurs?
Tiden det tar att slutföra kursen beror på flera olika faktorer såsom:
  • Antalet hopp som krävs för att klara av varje nivå
  • Tiden eleven har möjlighet att spendera på hoppningen
  • Vädret
Det innebär att tiden det tar att slutföra kursen varierar från person till person. Om vädret tillåter är det möjligt att göra klart alla nivåer dagarna efter teoridelen. Om eleven behöver göra omhopp för att klara en nivå kan det ta längre tid. Under normala omständigheter gör en elev 1-3 hopp per dag. Ju tidigare på säsongen man påbörjar kursen desto mer tid finns att slutföra kursen under samma kalenderår.