Fallskärmskurs
Gå fallskärmskurS
Att påbörja en fallskärmskurs är att ta ett steg in i en liten men helt fantastisk värld. Vart det bär är helt upp till dig. Vissa gör 20-30 hopp om året och tycker det är helt fantastiskt. Andra gör karriär som instruktörer eller äventyrare och samlar 10.000-tals hopp och lever på fallskärmshoppning året runt i hela världen.
Inspirationsvideo från elever 2021.
Video skapad av Petter Forsberg
Frågor och svar innan fallskärmskurs
VAR NÄR HUR?
Kurserna hålls i Gryttjom med samling på fredagkvällar. Efter teori och praktiska övningar under helgen kommer vi igång med hoppningen på tisdag. Fram till fredagen hoppar vi sen så mycket vädret tillåter. Se sidan ”Kursanmälan” när kurserna drar igång.
VAD HÄNDER EFTER UTBILDNINGEN?
Det är nu det roliga börjar! Under tiden du letar din första utrustning finns det riggar att hyra så du kan börja hoppa själv och med kompisarna. Varianterna på karriärer, semesternöjen och resor som ett certifikat ger är det nästan bara din fantasi som sätter gränserna för.. The sky is the limit! Bokstavligt…
HUR LÅNG TID TAR UTBILDNINGEN?
I början kan man göra 1-2 hopp per dag, när du kommit några hopp på vägen, 3-4 hopp per dag. Beroende på vädret hinner man ibland med alla hopp under veckan men oftast får man räkna med några ytterligare hopptillfällen för att göra klart sin utbildning.
KRAV FÖR UTBILDNINGEN?
- Du måste vara minst 15 år samt ha målsmans tillstånd om du är under 18 år.
- Du måste vara fullt frisk och intyga detta med ett läkarintyg.
- Av säkerhetsmässiga skäl har vi en viktbegränsning på 100 kg.
VAD HÄNDER UNDER UTBILDNINGEN?
Vi lär dig allt du behöver kunna inför utbildningshoppen. Från fallskärmens konstruktion till grunder i frifallsteknik och hur du landar. Du får träna på nödsituationer, reservdrag, hur du packar din fallskärm och när hoppningen drar igång kommer både flygplan och landningsområden vara bekanta.
VAD INGÅR I KURSPRISET?
- Medlemskap i Stockholms Fallskärmsklubb
- Medlemskap i Svenska Fallskärmsförbundet
- SFF:s hoppförsäkring för innevarande år
- Teorikurs och kursboken ”Hoppa fallskärm”
- 10 st utbildningshopp
- Förbundstidningen Svensk Fallskärmssport
- Utrustning under utbildningen
- Övernattning.
Information för dig som ska gå kurs
FÖRE KURSEN
Du måste vara minst 15 år, om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd. Blanketten som din målsman måste fylla i finns att ladda ner här. Denna tas sedan med till första kurstillfället.
Du måste vara fullt frisk och ha normal fysik för att få börja hoppa och kunna visa upp en godkänd hälsoundersökning.
För att vi ska veta att inga fysiska hinder föreligger måste du genomgå en läkarundersökning (senast 30 innan kursstart) som bekräftar att du är frisk. Detta kan du vanligtvis göra på vårdcentralen hos din husläkare. Vilka hälsokrav som ställs kan du läsa om på Svenska Fallskärmsförbundets hemsida www.sff.se. Där hittar du blanketten för hälsoundersökningen.
Av säkerhetsmässiga skäl har vi en viktbegränsning på 100 kg.
Ja, men tänk på att utbildningen hålls endast på svenska. Du ska även känna till att den försäkring som ingår i kursavgiften är endast giltig om du hoppar enligt svenska bestämmelser och i enlighet med den licensgrad du har.
- Medlemskap på Stockholms Fallskärmsklubb.
- Medlemskap hos SFF, Svenska Fallskärmsförbundet.
- SFF:s hoppförsäkring för innevarande år. För mer info, läs här.
- 10 AFF-utbildnings hopp.
- Kurslitteratur: boken Hoppa Fallskärm.
- Förbundstidningen Svensk Fallskärmssport.
- Boende på klubben och nyttjande av klubbens faciliteter.
- Kursutbildning 30 timmars utbildning teori samt praktiska moment.
- Utrustning: Rigg, hjälm, höjdmätare, fotledsskydd, overall, gogglar och loggbok.
- Övrig utrustning som fallskärmshandskar ingår inte i kurspaket detta kan köpas på klubben vid kurstillfället.
- Övernattning i bunkhouse.
Läkarundersökning
Kostnad för läkarundersökning tillkommer till kurspriset och betalas av eleven innan kursen.
Det du måste skaffa själv är följande:
Handskar, tight, smidig modell med bra grepp, pris ca 300 kr.
Tänk även på att ta med oömma kläder eftersom detta behövs till en del av de övningar som ingår i utbildningen.
Hur anmäler jag mig till en kurs?
Anmäl dig genom att fylla i och skicka in formuläret som finns länkat här.
Är anmälan bindande?
Ja, anmälan är bindande, men om du väljer att avboka inom 21 dagar efter anmälan så återbetalas hela avgiften (minus anmälningsavgiften på 1 500 kr ).
Avbokningar efter 21 dagar ger ingen rätt till återbetalning.
Avbokning görs till elev@skydive.se eller till kundservice på 08-410 458 67.
Hur betalar jag min kurs?
Anmälningsavgiften på 1 500 kr betalas direkt vid anmälan. Resterande 12 995 kr betalas via en länk som skickas till din email efter vi mottagit ett godkänt läkarintyg.
Kurspaket?
Ett paket innehållande ett välkomstbrev samt kurslitteratur kommer att postas ut till den adress som du anger i formuläret, senast 14 dagar efter att vi mottagit din betalning.
Finns det grupprabatt?
Nej, vi erbjuder inga grupp- eller studentrabatter.
Kan jag delbetala kurspriset?
Nej, vi har ingen delbetalning i dagsläget. Hela summan betalas vid anmälan.
Vart kan jag vända mig om jag vill veta om det finns plats kvar på den kurs jag vill gå?
För att få svar på frågor rörande platstillgång på våra kurser kan du kontakta oss på elev@skydive.se
Kursboken ”Hoppa fallskärm” ingår i kurspriset och du skall ha läst boken samt ha besvarat instuderingsfrågorna till det första teoripasset. Boken får du utskickad till adressen som du skriver in vid anmälan till kurs, så fort vi kan bekräfta att inbetalningen har gjorts är boken på väg!
UNDER KURSEN
Alla våra kurser hålls i sin helhet på vårt hoppfält i Gryttjom. Övernattning ingår i kurspriset, så planera för dygnet runt- vistelse. Exakt info sänds ut till anmälda ca 10 dagar innan kursstart. Där står det vad som är bra att ta med sig. Ombyte, sängkläder mm.
Vägbeskrivning till Gryttjom finner du här.
När det närmar sig kursstart kommer du kunna kommunicera om skjuts med dina kurskamrater och dina kursledare.
I Stockholms Fallskärmsklubb använder vi oss av en kursform som består av 10 hopp i olika nivåer med stegrad svårighetsgrad, där vissa moment i varje hopp måste klaras av innan du går vidare till nästa nivå. Detta är en utbildningsmetod där du hoppar från 4.000 meter och får ca 1 minuts frifall innan det är dags att lösa ut fallskärmen. I frifallet blir du assisterad av en eller två instruktörer (beroende på nivå).
Teoridel:
Dina kursledare lär dig all teoretisk kunskap som behövs inför dina utbildningshopp. Detta sker både genom teoripass i helklass samt praktiska övningar på marken. Teoridelen avslutas med både skriftligt och praktiskt prov. Räkna med att teorin pågår från morgon till sen kväll.
Hoppdel:
Hoppdelen består av 10 st utbildningshopp som utförs blandat med en, två eller ingen instruktör.
Efter 10 godkända hopp får du ett A-certifikat som tillåter dig att hoppa runt om i världen!
Hopp | Beskrivning |
1. | Ditt första fallskärmshopp genomförs från 4.000 meter med två instruktörer som håller i dig under hela frifallet. |
2. | Nu är det dags att börja svänga i frifall, 90° åt höger och 90° åt vänster. Efter det ska du förflytta dig framåt i luften. Även här håller 2 instruktörer i dig under hoppet. |
3. | Under det här hoppet kommer du att få prova på att flyga på egen hand. Det innebär att instruktörerna släpper taget och flyger bredvid dig. |
4. | Här ska du fortsätta med svängar, 3 stycken 90°, efter det ska du flyga framåt och ihop till din instruktör. |
5. | Efter uthopp gör du en 90° sväng mot instruktören. Därefter gör du en 360° sväng åt vardera hållet och flyger sedan ihop med instruktören. |
6. | Nu kommer du för första gången hoppa ut, utan att någon håller i dig. Sedan kommer du att göra bakåtvolter för att träna på att bli stabil igen. |
7. | Här ska du visa vad du har lärt dig, bakåtvolter, svängar, 360°, framåtåkning och säkerhet. |
8-10. | Hopp på egen hand, två från 4000 meter och ett från 1.000 meter. |
Det går inte att säga exakt då det är många faktorer som påverkar. Alla har olika förutsättningar och ibland måste man göra flera försök för att bli godkänd på ett hopp, precis som att man måste ta olika många körlektioner för att lyckas ta ett körkort.
Hur ofta man har tid att vara ute på hoppfältet för att göra sina hopp påverkar också samt vädret som gör att det inte alltid går att hoppa. Ju tidigare på säsongen man börjar hoppa desto mer tid har man på sig att avsluta kursen under samma kalenderår man startade. Under normala förhållanden hinner en elev med 1-3 hopp per dag.
Innan du får börja hoppa med andra hoppare, som t.ex dina kurskamrater, måste du utföra fyra Hoppmästarhopp/HM-hopp. Dessa hopp utförs tillsammans med en Hoppmästare och är till för att lära ut samt checka av färdigheter som är viktiga vid fallskärmshoppning i grupp.
Kostnaden för HM-hopp: 500 kr/hopp (Dessa hopp ligger utanför kurspaketet )
Kostnaden för omhopp
Nivå 1-3: 1 725 kr/hopp
Nivå 4-7: 1000 kr/hopp
Nivå 8-10: 275 kr/hopp
EFTER KURSEN
Efter utbildningen betalar du samma pris per hopp som övriga medlemmar. Se Priser och info för aktuellt hoppris.
Det finns hyrriggar att hyra för 90 kr per hopp, då ingår hjälm och höjdmätare i priset. Riggen ska packas innan hopp av den som hyr riggen, samt återlämnas opackad.
Elevriggar kan bara hyras om de inte behövs till elever. I övrigt samma som för hyrriggar. Vi har dock begränsat antal utrustningar så det är en bra idé att börja leta efter en egen utrustning redan när du närmar dig slutet på din utbildning. Dina instruktörer kan hjälpa dig med tips om vad som är lämpligt för dig och vilka regler som gäller.
Efter kursen får man sitt A-certifikat som är giltigt i hela världen. Licensen gäller i alla klubbar i Sverige och i alla länder som är anslutna till den internationella organisationen FAI (”Federation Aeronatique International”) vilket de flesta länder där man utövar fallskärmshoppning är.
I Stockholms Fallskärmsklubb finns många möjligheter att vidareutbilda sig i att hoppa med andra, t ex formationshoppning, friflygning, skärmflygning och packutbildning.
När ett nytt kalenderår infaller så måste licensen förnyas. Detta gäller även om du fortfarande är elev pga att man betalar medlemskap och försäkring på kalenderårsbasis. Förnyelse måste genomföras genom en fallskärmsklubb, men inkluderar medlemskap i Svenska Fallskärmsförbundet med tillhörande försäkring (för närvarande 3500 kr).
Om man köper ny utrustning från USA där de flesta tillverkare finns (det finns även tillverkare i tex Frankrike, Sydafrika, Ryssland och Nya Zeeland) kostar den ca 50.000-60.000 kr beroende på vad man väljer och vilken kurs USD står i.
Det är dock vanligt att man som sin första egna utrustning köper en begagnad från någon annan hoppare och då hamnar man oftast på mellan ca 15.000-30.000 kr beroende på ålder, slitage och antal hopp som gjorts med den. All utrustning, ny som gammal besiktigas minst en gång om året av speciella kontrollanter för att man ska veta att den är säker att hoppa med. Uffes Hopp Shop säljer allt en fallskärmshoppare behöver och har även annonser på begagnade utrustningar.