Hoppa till innehåll

NATO-Övning påverkar hoppverksamheten

Under vecka 35-37 pågår ett flertal militära flygövningar i Uppland som involverar F16 Ärna. Bland annat ARCHIPELAGO ENDEVOUR 24.
Detta innebär att från idag den 21 Aug 08:30 till 17 september 16:00 är allt luftrum över Uppsala är stängt under flygtornets öppettider.  

Påverkas vi i Gryttjom av denna NATO-övning?

Under denna tid kommer det under kortare perioder etableras ett ”R-område” (ESR703 Månkarbo), en sk No-flight Zone, och det i sig kommer helt klart påverka vår verksamhet.

Hur stor påverkan blir det?

Vår flygchef Andreas Henriksson har fått jättebra kontakt med F16 Ärna. De har haft vår verksamhet i åtanke under hela sin planeringsprocessen. Målet är att Gryttjom ska kunna fortsätta sin hoppverksamhet under hela övningsperioden men med vissa tillfälliga stopp på 1-2 timmar åt gången.

Får jag hoppa?

Ja det kommer du, men du kan behöva ta en längre frukost/lunch eller sluta hoppa lite tidigare någon hoppdag.

När vet vi tid för stoppet?

Samma dag.
Varje hoppdag kontaktar piloten kontaktpersonen på Ärna och får då besked om dagens ev stopp.
Eller inte stopp. Det kan nämligen oxå vara så att deras övning redan skett när vi börjar hoppa eller inte ska ske alls just den dagen.

Finns det fler hinder för vår verksamhet?

Tyvärr ja.
I nuläget är tyvärr inte kommunikationen mellan oss, militären och Flight Control/Tornet i Arlanda sömlös. Vi kan tyvärr fortfarande hamna i kläm då vår verksamhet inte är någon annans prio förutom just vår.

Militären kommer att öva

I och med att Sverige numera är med i NATO kommer det bli vanligare med stora övningar som denna. Av denna anledningen är det viktigt att vi hittar bra sätt att samarbeta med just militären och Flight Control inte bara inför denna övning utan inför framtida.