Fallskärmen är en central del av varje fallskärmshoppares utrustning och har en fascinerande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan innan människan började flyga med hjälp av maskiner, funderade man på sätt att säkert ta sig från himlen till marken. Få vet att själveste Leonardo da Vinci, den berömde renässanspolymaten, var en av de första som experimenterade med fallskärmens koncept. Hans ursprungliga design är långt ifrån dagens moderna varianter, men principen bakom fallskärmar är lika fascinerande nu som då.
Fallskärmsdesign är en ständigt utvecklande vetenskap. Dagens fallskärmar är resultatet av noggrann ingenjörskonst, där de utnyttjar luftmotstånd för att fungera effektivt och säkert. Principen som ligger till grund för fallskärmar är att öka luftmotståndet dramatiskt och därmed minska hopparens terminalhastighet – den maximala hastighet en kropp kan uppnå när den faller genom luften. Resultatet blir en betydande bromsning som gör att fallskärmshopparen kan landa i en säker och rimlig hastighet.
Typer av fallskärmar
Alla fallskärmssystem idag har två fallskärmar i sig. En huvudskärm och en reservskärm. I stora drag är båda skärmarna väldigt lika varandra.
Tidiga fallskärmar
De första fallskärmarna användes främst för militärt bruk, exempelvis för att leverera trupper och utrustning bakom fiendens linjer. Det som kan betraktas som den första ”moderna” fallskärmen kom dock inte förrän på 1950- och 60-talet. Vid den tiden var nästan alla fallskärmar som användes inom civilt sporthopp överskottsmaterial från militären. Dessa fallskärmar hade en rund kupolform och var ibland belagda med en speciell kemisk blandning som gjorde dem lågporösa, vilket minskade mängden luft som kunde passera genom tyget och därmed sänkte nedstigningshastigheten.
Trots detta var tidiga fallskärmar långt ifrån perfekta. Det var vanligt att de tog skada när de vecklades ut på grund av de enorma krafter som uppstod vid öppningen. Dessutom hade hopparna liten eller ingen kontroll över var de landade, eftersom de runda fallskärmarna helt styrdes av vinden.
Moderna fallskärmar
I dag bygger fallskärmsdesign på en grundläggande förändring från de tidigare runda modellerna. Moderna fallskärmar använder en så kallad RAM-air-struktur, där en serie tubformade celler fylls med luft under nedstigningen. Detta ger fallskärmen dess karakteristiska platta, rektangulära form och gör den mycket mer manövrerbar.
Öppningen av dagens fallskärmar är dessutom mycket mjukare än tidigare. Där tidiga fallskärmar kunde orsaka hårda ryck, är öppningssekvensen nu så smidig att hopparen knappt märker när fallskärmen vecklas ut. Vidare har dagens fallskärmar gett hopparna betydligt bättre kontroll. Istället för att vara beroende av vinden, kan hopparen nu själv styra var och hur de landar.
Så styr man en fallskärm
För att styra en modern fallskärm används ett system av linor som är kopplade till baksidan av fallskärmen. Dessa linor är fästa i handtag som kallas togglar, och genom att dra i högra eller vänstra togglen kan hopparen ändra fallskärmens riktning. När det är dags att landa drar hopparen i båda togglarna samtidigt för att bromsa fallskärmen och minska hastigheten ytterligare, vilket resulterar i en mjuk och kontrollerad landning.
Livslängd på fallskärmar
Hur många hopp man kan göra på en huvudfallskärm beror på många faktorer. Typ av material, klimat och plats. Exempelvis kommer en fallskärm som enbart använts i öken, varit exponerat för solen länge, legat i saltvatten och blivit lagad flera gånger – inte hålla lika länge som en fallskärm som man varit försiktig med, alltid tagit in i skugga och alltid hoppat i mildare klimat som vi har i Sverige.
Något man behöver byta på fallskärmen med jämna mellanrum, om man hoppar mycket, är linorna. Beroende på lintyp behöver de bytas ut efter ca 500 hopp och kostar runt 6 000 kr. Vissa tunnare lintyper som mer avancerade skärmpiloter använder behöver bytas efter 200 hopp. Andra tjockare linor som tandemfallskärmar och elever använder kan hålla 1000-1500 hopp!
Det finns många fallskärmar som är över 25 år gamla och gjort 1000-tal hopp, som fortfarande används idag! Och det är helt okej. Det finns ingen gräns på ålder eller hur många hopp man kan göra med en huvudfallskärm – så länge den klarar alla inspektioner av fallskärmskontrollanter(även kallat riggers).
För reservfallskärm är det hårdare krav. De har en livslängd på 20 år och kan användas 25 gånger innan den behöver skickas in till tillverkaren för inspektion.
Vad kostar en fallskärm?
Priset för att köpa en fallskärm varierar beroende på om den är ny eller begagnad. En ny fallskärm kostar idag(2024) vanligtvis mellan 25 000 och 40 000 kronor, beroende på modell. Skärmar för nybörjare är i regel billigare än de mer avancerade skärmarna. Man kan även köpa begagnade fallskärmar till ett billigare pris – beroende på ålder, skick och hur många hopp som gjorts med utrustningen.
I Sverige finns det endast en butik som säljer fallskärmar och annan utrustning: Uffes Hopp Shop. De erbjuder både nya och begagnade utrustningar för olika behov. Det går även att beställa från andra butiker runt om i Europa och USA. Vissa beställer också direkt från tillverkaren.
Alla fallskärmar kontrolleras regelbundet av certifierade fallskärmskontrollanter för att säkerställa skicket.
Ta klivet 🪂
Bli en av oss 💙 Boka ett tandemhopp och upplev känslan utan tidigare erfarenhet eller ta klivet rakt in i den fantastiska sporten och gå en fallskärmskurs.
Du kan läsa mer om fallskärmshoppning här »