Hoppa till innehåll

Liftchef

Vad innebär det att bli utsedd till liftchef?

På varje lift behöver det finnas med en person som är ansvarig för liften. Denna person kallas liftchef. Är det dessutom elever med på liften behöver personen också ha instruktörsbehörigheten Hoppmästare.

Är du utsedd till liftchef så är detta dina ansvarsområden:

  • Se till att det finns ett korrekt loadsheet för liften. Piloten måste få veta liftens vikt!
  • Räkna in alla personer så att rätt antal personer kommer med på liften
  • Dela in liften i hoppordning så att vi kan hoppa av på säkrast möjliga sätt
  • Delegera ansvaret att hantera stegen när flygplanet kommer taxande.
  • I planet har du som liftchef ansvaret för dörren och behöver kunna agera om vi behöver nödhoppa. Om du inte kan sitta vid dörren så måste du delegera detta ansvar. Det räcker inte med att se att det sitter en erfaren hoppare vid dörren, denna person måste också veta om att hen har fått ansvaret för dörren.

Det får inte finnas några tveksamheter om det uppstår en nödsituation

  • Du har också mandat att avgöra om hela liften behöver gå ner vid dåligt väder. Det är helt ok att ta hjälp av andra hoppare som kanske känner fältet bättre, men det är DU som är ansvarig, du kan inte låta hoppare själva avgöra om dom vill hoppa eller inte om DU har tagit beslutet att DU inte tycker att förhållandena är bra. Eftersom vi stryker liften så kommer ingen drabbas ekonomiskt av att vi går ner och vi föredrar detta framför att folk chansar med att hoppa när man inte borde.