Skydivers

GRYMMA TILLSAMMANS

VÄLKOMMEN TILL NORRA EUROPAS STÖRSTA HOPPFÄLT!

I Gryttjom växer hoppglädjen och dina skills i en skön, stor
gemenskap. Lär av de bästa coacherna och få nya kompisar både i luften och runt lägerelden.

Vi är ett stort och resursstarkt gäng som driver Sveriges största fallskärmsklubb. Varje år mellan maj-oktober görs över 25.000 hopp (varav 2.000 tandemhopp) och ca 60 nya elever utbildas.

Här går ideellt arbete hand i hand med proffsigt planerad och skött verksamhet. Hit kommer världens bästa hoppare för att sprida kunskap och här kan du utveckla dina förmågor maximalt i en skön gemenskap.

Hela säsongen arrangerar vi läger för alla nivåer, där nybörjare kan bli erfarna och erfarna kan sikta mot stjärnorna. Oavsett vilken klubb eller vilket land du kommer ifrån är du varmt välkommen. Vi lockar med kalottkunskap, friflygning, FS, rookie-läger och en massa kompissnack runt lägerelden.

Faster, harder, Gryttjom!

INCHECKNING

Ett besök i manifestet med certifikatet, riggen, packjournalen, kontaktuppgifter, stå på vågen med utrustning, pengar på hoppkontot, BAM – du är sedan redo att hoppa i Gryttjom. Så enkelt är det, men några tips på vägen bara. Försök att checka in på morgonen eller kvällen, mitt på dagen kan det bli svårt för manifestorn att hinna ta hand om dig ordentligt.

Vi väger alla hoppare, varje säsong, med full utrustning, så ta med dig riggen och allt annat som du ska hoppa med. Se till att bli ordentligt briefad om hopprutiner i Gryttjom, antingen av hoppledaren eller någon instruktör. Se mer på ”Nytt fält-Nya rutiner”.

ÖVERNATTNING

I Gryttjom finns det två sovbaracker, Övre, vars rum hyrs ut till medlemmar och Nedre där alla har möjlighet att övernatta. I Nedre finns 16 rum och varje rum har fyra bäddar. I rummen finns sängar och madrasser, så tar du med lakan, kudde och sovsäck klarar du dig fint. Man kan bara reservera plats om man är elev på en kurs eller är gästande coach, domare eller liknande, så det är först till kvarn för alla andra. När du lämnar ditt sovrum se till att den är lite snyggare än när du kom!

frågor och svar om stockholms Fallskärmsklubb

VÅRA FLYGPLAN

Stockholms Fallskärmsklubb äger en DHC-6-300 Twin Otter, vid namn Erik-Erik, som tar med som mest 24 hoppare till 4000 meter på ca 13 minuter.

HOPPKONTOT

Du måste ha pengar på hoppkontot för att kunna manifestera dig. Fylla på pengar kan man göra via insidan. Din insättning dyker upp på hoppkontot efter ett par minuter.

Insidan – Dagen efter du registrerat dig i Gryttjom får du automatiskt ett konto på Insidan. Här kan du sätta in pengar, kolla ditt hoppkonto, loggbok och titta på Skyview (vår sida för kommande lifter och call).

NYTT FÄLT - NYA RUTINER

Det är inte alltid lätt att komma till ett nytt hoppfält med nya rutiner och regler, framförallt inte om du är ny i sporten. De flesta rutiner är egentligen rätt enkla och ger du dig själv lite tid att i lugn och ro ta reda på hur det fungerar i Gryttjom så kommer det gå finfint. Vi har tydliga överblickskartor där du kan skaffa dig en bra uppfattning om var du kommer att hoppa, hänga under skärm och hur du ska landa. Erik-Erik tar som flest 24 hoppare och det kan upplevas som ganska trångt i luften när du hänger under skärmen.

 

Se till att skaffa dig en bra överblick av landningsområdet och ha en bra plan för ditt frifall och din skärmflygning. OBS! Swoop-ponden får endast användas om man hoppar av på låg final.

HYRRIGG

Glömt riggen hemma? Eller du kanske inte har hunnit skaffa någon ännu. I vilket fall så finns det riggar att hyra. Vi har sex hyrriggar med kalottstorlekar från 168 till 230 som du kvitterar ut i manifestet. Dessa hämtas ut och lämnas tillbaka opackade.

I vissa fall kan man även hyra en elevrigg men om det finns elever på fältet har de såklart första tjing. Vid eventuellt reservdrag är du betalningsskyldig för ompackning och eventuella delar som inte återfunnits.

Hyrriggar går inte att boka, så det är först till kvarn som gäller. Men ofta kan det gå att snacka ihop sig och dela en rigg under dagen.

FÖRSÄLJNING

Vi har T-shirts med klubbens logga på till salu. Fråga i manifestet för att få se dessa. I mysrummet finns en samling begagnade overaller, hjälmar och andra tillbehör som medlemmar säljer. 

PACKNING

Packa sin skärm kan man antingen göra inne i packen eller dra fram en presenning på någon av gräsmattorna. Klubbens packare är främst där för att packa tandem men har ibland tid över. Det finns oftast fler packare på plats så kolla i tandemtältet vilka de är, och säg till dom i god tid om du vill ha hjälp.

RIGGERS

Gryttjom har ett välutrustat riggerloft och oftast flera kontrollanter på plats. Det finns dock ingen kontrollant ”on duty” så du får fråga runt bland dom som finns på plats om du behöver hjälp med något. Är du en gästande kontrollant och behöver använda lokalerna, ta kontakt med en lokal kontrollant om vilka rutiner som gäller.

BEHÖVER DU GÖRA UTBILDNINGSHOPP?

Prata med hoppledare eller manifestor på morgonen för att klura ut vilka instruktörer som finns på plats. Du måste såklart ha med din loggbok så att instruktörerna kan se hur långt du kommit. Du betalar för hoppen enligt klubbens prislista för AFF eller hoppmästarhopp.

 

Kommer du i en grupp från en annan klubb med egna instruktörer går det också bra. Då ser upplägget lite annorlunda ut men i dessa fall har dina instruktörer redan löst det med SF.

SWOOP-POND

Sedan 2013 finns en Swoop-pond i Gryttjom. Den är av godkänd tävlingsstorlek och flera tävlingar har redan gått av stapeln, bland annat Nordiska Mästerskapen och flera öppna Svenska mästerskap. Ponden är 80 m lång, 25 m bred och 1 m djup. Den har även mjukstoppade kanter som skydd. Ponden har en tillhörande zonprecisionsbana samt bojar uppsatta för distans och speed. Bortsett från zonprecisions-gruset i ena änden är ponden omgiven av ett gräsområde. Det finns inga hinder vid behov av att avbryta. Ponden får endast swoopas från låglift.

 

Är du ny i Gryttjom och inte kan visa upp att du sedan tidigare är van vid att swoopa ponder kommer en genomgång att behövas med en av Gryttjoms lokala swoopare.

TRÄNING & TÄVLING

Vi uppmuntrar alla våra medlemmar att tävla och träna. Med ett stort flygplan och hoppning varje dag under högsäsong finns det goda möjligheter för den eller de lag som vill träna. Vi erbjuder låglifter för swoopare och precisionshoppare. Samt, under vardagar, back-to-back:er för de lag som vill hoppa mycket. Det finns plats i Gryttjom för FS-lag, friflygare, CF-lag, swoopare och allt däremellan. Det finns dörrattrapp, rullbrädor, rullytor inne och ute, briefingstation och i mån av plats erbjuds även lagrum.

 

Förutom våra egna lag/tävlande hoppare tar vi kontinuerligt emot lag/hoppare från andra svenska klubbar och andra länder som önskar träna i Gryttjom. Som gästande från annan klubb/land kan ni ansöka om speciell teamdeal som ger rabatt om ni vill hoppa mycket. Hör av er till info@skydive.se om ni vill veta mer eller är redo att planera in er träning i Gryttjom. Ju tidigare ni bestämmer er desto säkrare är det att ni kan få just den träningsveckan ni helst vill ha.

COACHNING

I Gryttjom finns folk med massor av kunskap inom alla grenar, däremot har vi inga anställda eller kontrakterade coacher. Vill du ha coachning så titta på dom olika lägren som organiseras eller hör dig på plats i Gryttjom om vem som kan hjälpa dig.

STUGA/HUSVAGN/TÄLT

Att låna en stuga eller husvagn av någon i Gryttjom är inget som klubben administrerar men det är inte ovanligt att medlemmar hyr eller lånar ut sina boenden. Tar du med din egen husvagn finns några husvagnsplatser kring gamla flygklubben i norra banänden. Tillgång till el är inget vi kan garantera för gästande husvagnar.

 

Hör dig för var det är lämpligt att du ställer din vagn. Att slå upp tält är också lämpligt runt hangaren mot norra banänden, tänk dock på att flygplanen taxar förbi och lätt kan blåsa bort ett tält.

UTLÄNDSKA HOPPARE

Är du inte en hoppare med svensk licens? Läs igenom denna waiver innan du besöker oss.

STÄDLISTAN

Sist men inte minst, glöm inte att kolla om du hamnat på städlistan mot slutet av dagen, så vi har ett snyggt hoppfält även i morgon!

Rulla till toppen